Tradició pastissera catalana a Vietnam
L’empresa de dolços ‘Pop Keo’ és una mostra de la petjada catalana viva, de les noves generacions de catalans i catalanes que, lluny del país, continuen deixant la seva empremta. En aquest cas, endolcint el país asiàtic amb la tradició pastissera catalana.
L’any 2016, Víctor Ceano-Vivas Savall crea ‘Pop Keo’ a Danang, ciutat portuària al centre de Vietnam. L’empresa produeix caramels i xocolates de tradició pastissera familiar, combinada amb els interessants productes del país asiàtic.
Fill d’una família que porta a la sang endolcir la vida del seu entorn, aquest jove pastisser ha portat la seva tradició familiar a un país tan llunyà i diferent de la seva Catalunya natal.
La pastisseria, la tradició familiar
Nascut a Barcelona, Víctor pertany a una família que ha fet dolços durant cinc generacions. La marca Suiza-Reñé va ser primerament un establiment de bombons i dolços artesanals de l’Eixample de Barcelona, fundada l’any 1892, per Antoni Reñé i continuat pel seu fill, Josep Reñé. En pocs anys es va convertir en una pastisseria emblemàtica que, generació rere generació, va arribar fins a l’avi de Víctor, Joaquim Savall Reñé.
Víctor rememora la seva infantesa a la pastisseria així: “Recordo que quan era petit entrava a la pastisseria Reñé, amb les seves vidrieres mostrant les peces de rebosteria més delicades. Al travessar la porta modernista entrava en un món de fantasia. Als meus ulls s’hi reflectia la pàgina d’un conte plena de dolços (…) La meva àvia materna era allà i jo li saltava als braços. Ella sabia quins eren els caramels que m’agradaven més. Després, corria cap a l’obrador, on l’equip feia meravelles. Les calderes gegants amb la xocolata fosa sempre m’han sorprès. Els pastissers treballaven amb la concentració d’un rellotger. Assaborint un tros de xocolata me n’anava fins on hi havia el meu avi, el rei de l’obrador (…) Quan tenia un moment lliure, em passejava per cada una de les seves creacions i m’explicava cada sabor i cada tècnica. Era un mag explicant els seus trucs”.
La pastisseria va tancar les portes quan Joaquim Savall es va jubilar, no obstant això, ell va continuar creant peces de rebosteria a casa, acompanyat sempre del seu nét Víctor. Actualment el local que acollia la pastisseria, al carrer Consell de Cent 362, és el restaurant Reñé, si bé, manté la decoració original d’Enric Llardent i és part del patrimoni modernista i històric de la ciutat.
La pastisseria catalana arriba al Vietnam
Víctor té una admiració pels paisatges i la gent de Vietnam des que de petit hi viatjà amb la seva família. El xef del restaurant de cuina de fusió ‘Duc’, del qual eren clients des de 2003, va oferir a Víctor el 2012 encarregar-se de les postres del seu nou restaurant, anomenat ‘Mango Mango’. Tot i que inicialment, Víctor va començar treballant al Vietnam amb les receptes clàssiques de la pastisseria Reñé, poc a poc va anar incorporant ingredients vietnamites que el propietari li presentava. Aquesta aliança va acabar donant un peculiar toc de fusió cultural català vietnamita a les postres del restaurant.
La trajectòria professional va portar al jove pastisser a ser, dos anys després, el xef pastisser del prestigiós ‘Four Seasons The Nam Hai’, a Danang i un any més tard, el 2016, a crear la seva pròpia marca: ‘Pop Keo’.
La pastisseria catalana arriba al Vietnam
Víctor crea l’empresa amb l’esperança de recuperar una vella tradició de cinc generacions, nascuda a l’Eixample de Barcelona, de dolços artesanals catalans combinats amb sabors vietnamites originals (com mel Quảng Bình, xocolata de Đắk Lắk, coco Bến Tre).
Per aquest motiu, entre les seves creacions hi ha alguns dolços molt particulars, com per exemple un drac homenatge a ‘Cau Rong’, el pont del Drac al riu Han (construït entre 2009 i 2012, símbol de la moderna ciutat de Danang), o la piruleta del tambor de ‘Dong Song’, inspirada en l’antiga cultura vietnamita que va construir els famosos tambors, 600 anys abans de Crist.
Compromès amb la qualitat i el treball, aplica el principal postulat que ha heretat el jove pastisser català del seu avi: ‘paciència, passió i la millor matèria prima’. Aquest compromís també el té amb les cultures, tant la d’origen com la d’acollida. Com ell mateix afirma: “Ara em sento com un vietnamita més que vol endolcir la vida dels seus conciutadans”.
Fotografies cedides per Victor Ceano-Vivas Savall.
Saber-ne més*:
- Web pastisseria Pop Keo.
- ‘Spaniard gives VN a sweet tooth’ al diari en línia Vietnamnet.
- Pàgina de Reñé-Víctor a Facebook.
- Reportatge a DKN.TV.
- Pastisseria Reñé a Viquipèdia.
- Web de l’actual restaurant Reñé
- Confiteria Reñé. Barcelona modernista i singular
- Pastisseria Reñé Bé cultural d’interès local. Ajuntament de Barcelona.
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran