Qui som

Equip redactor


Marta Faixedas Puig

Celrà (Gironès), 1979.
Llicenciada en Ciències Polítiques, treballa com a tècnica a l’Ajuntament de Girona.

Atreta des de sempre per la història, el seu interès per l’empremta catalana a l’exterior creix gràcies a una estada de nou mesos a Santiago de Xile (2007-2008), on hi arriba gràcies a una beca de la Generalitat de Catalunya per treballar com a dinamitzadora del Centre Català de la ciutat andina. El 2013 decideix compartir la petjada catalana que coneix en un lloc web i des d’aleshores no ha deixat de perseguir presència catalana al món. Ara ja no concep un viatge fora de Catalunya sense preguntar-se abans, quin català o catalana hi ha deixat petjada. Tampoc desaprofita quan sap d’algú que li pot enviar noves petjades dels seus viatges o estades a l’exterior.

Publicacions de Marta Faixedas a Petjada Catalana.

Ignasi Dies Moratilla
Barcelona, 1974.
Llicenciat en Química, treballa com a docent.

La seva passió per la història, els viatges i les minories culturals l’ha dut a conèixer a fons els països de la Mediterrània i el Proper Orient, tal i com ha demostrat en articles escrits per a la revista Altaïr. Entusiasta de les travesses a peu, i establert al Pallars, col·labora habitualment a la revista Excursionisme, editada per la Unió Excursionista de Catalunya. Ha estat membre de Justícia i Pau, on ha publicat El model alimentari actual. La llibreta on apunta tot allò relacionat amb Catalunya que va trobant durant els viatges l’ha conduit a fins a Petjada Catalana, on hi col·labora des de 2017.

Publicacions d’Ignasi Dies a Petjada catalana. 

Cristian Canton Ferrer
Terrassa, 1980.
Doctor en Enginyeria de Telecomunicació, treballa com a cap d’enginyeria a Facebook

Enginyer de professió, pianista i escriptor per devoció. La seva vida professional l’ha portat a viure arreu del món i d’aquí va nèixer la curiositat en trobar petjades de catalans per tot arreu, principalment a Amèrica i, en particular, d’artístes i músics. Membre fundador del Casal Català de Seattle i fortament vinculat a d’altres institucions catalanes als Estats Units i Canada, ha viatjat extensament recopilant històries (petjades grans i petites) que recullen l’impacte de la nostra comunitat. És autor de dos llibres amb les biografies oficials de dos compositors de renom a Mèxic: Luis G. Jordà i Jaume Nunó (compositor de l’Himne Nacional Mexicà).
 
Publicacions Cristian Canton:

Violeta Meotto
Neuquén, Patagonia Argentina.
Llicenciada en Política i Administració Pública (Argentina); Màster Europeu Erasmus Mundus en Gestió Turística (EMTM).

Des de petita li han apassionat les llengües i les cultures diferents. Gràcies als serveis de Girona Emprèn i al Centre de Normalització Lingüística de Girona, es va posar en contacte amb la Marta, i va pensar en col.laborar amb el projecte de Petjada Catalana per les seves afinitats, poder aportar els seus coneixements d’empremta catalana al món i, de passada, practicar el seu català escrit.

Publicacions de Violeta Meoto a Petjada Catalana.

Joaquim Gibert Font
Arenys de Mar, 1962.
Ensenyant i psicòleg.

És autor del llibre ‘Qui estima la llengua la fa servir’ (Barcanova, 2013). És col·laborador del blog ACPC. Acció cultural Països Catalans.

Apunts fets gràcies les seves aportacions.

 

Ares Pagès
Lleida, 1985.
Enginyera química, treballa com a responsable Lean.

Sempre que s’ha de definir diu el mateix: el ColaCao per aixecar-se i l’entrepà de fuet amb un cafè per despertar-se. Li agrada l’Astèrix i l’Obèlix, el futbol i el bàsquet i viatjar, tot molt clàssic. Va anar a l’Argentina a estudiar i s’hi va quedar a treballar durant 8 anys. A Buenos Aires va ser on es va adonar que hi havia petjades catalanes fora de Catalunya i a partir d’aleshores sempre que treu el peu fora de casa té un ull atent buscant presència catalana. És la impulsora del blog Fuet i Mate

Els seus apunts a Petjada Catalana els signa com a Fuet i Mate.

Robert Surroca i Tallaferro
Barcelona, 1934.
Escriptor i activista polític.

Autor de ‘Premsa catalana a l’exili i l’emigració (1861-1976)’ i ‘Prensa catalana en México (1906-1982)’, entre d’altres. Va participar en la redacció de la biografia del president Francesc Macià editada pels exiliats del Front Nacional de Catalunya.

Ha organitzat i col·laborat en diverses exposicions de caràcter històric i ha publicat articles a ‘El Maresme’, ‘Diari de Barcelona’, ‘Avui’, ‘El Llamp’, ‘El Temps’ i ‘L’Avenç’. Ha rebut nombrosos reconeixements i premis arran del seu compromís nacional.

A partir del seu llibre inèdit ‘Els casals dels Països Catalans al món (1882-2010)’ hem pogut crear i ampliar articles dedicats a comunitats catalanes a l’exterior. Als apunts es pot trobar l’enllaç al text original de Robert Surroca.  

Francesc Roca Rosell
Barcelona, 1945.
Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB) i professor de política econòmica de la UB (1967-2016).

Ha estat director tècnic de l’Arxiu Històric d’Urbanisme, Arquitectura i Disseny del C.O.A.C.B (1967- 1977). Entre les seves publicacions hi ha ‘Teories de Catalunya’ o ‘Catalans al món. Atles de la presència catalana al món’ (2009). Ha col·laborat en premsa diària com ’20 minutos’, ‘El País’, ‘L’Econòmic’, Tele-exprés’, ‘Avui’, ‘Punt Diari’, etc. Ha publicat articles o capítols de llibres en 7 llengües (5 romàniques, anglès i alemany). També ha realitzat guions d’exposicions i ha dirigit la revista ‘Nous Horitzons’ (1982-2001). Actualment està coordinant el Diccionari d’Innovacions, Descobertes i Aplicacions Catalanes (DIDAC). Fotogrfia Mercè Ibarz.

Publicacions de Francesc Roca a Petjada Catalana.

Chema Huete
Periodista especialitzat en temes de motor i viatges, de què n’ha fet la seva professió i passió des de fa uns quants anys.

Ha col·laborat en mitjans especialitzats en la matèria d’àmbit estatals i internacional. La curiositat i la il·lusió per a qualsevol indret motivat per una lectura, l’observació d’un amic, una xerrada, el missatge d’una fotografia o el recull d’un diari són els motors que li fan aixecar el cul de la cadira i aprehendre la seva realitat. La distància, per ell, és l’obstacle menys rellevant…

Publicacions de Chema Huete a Petjada Catalana.

 

Francesc Xavier Vilardell

S’ha dedicat professionalment en els sectors de la publicitat, les arts gràfiques i la comunicació en l’empresa privada del sector de la Salut fins que finalment va constituir la pròpia empresa de publicitat i comunicació.

Jubilat des de 2014, s’ha dedicat, entre altres activitats, a escriure. Entre els seus treballs, ha fet un treball de recerca sobre el seu oncle-avi, missioner a la frontera de Mèxic i els Estats Units a El Paso, Texas; qui va ser l’ideòleg i promotor del monument a Crist Rei a la serralada ‘Los muleros’, obra d’un altre català, l’escultor Urbici Soler Manonelles.

L’apunt ‘L’escultura doblement catalana de Cristo Rey que corona El Paso’ s’ha fet gràcies al resum del seu treball. 

 

Altres col·laboradors:

Petjada Catalana té el suport d’altres col·laboradors experts en la presència catalana al món de diferents àmbits del món acadèmic:

  • Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  • Salomó Marquès, pedagog, professor del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona (UdG).
  • Lluís Costa, director científic del Campus Comunicació-UdG. Professor Titular de comunicació i publicitat, Departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Girona (UdG).

Presència catalana al món a través de la seva petjada

Petjada Catalana el fem totes aquelles persones que, viatjant pel món, hem conegut la història de catalans que han passat per aquells indrets abans i que, d’una manera o l’altra, hi han deixat petjada.

Es tracta d’un espai que simplement vol recollir la història que han ajudat a crear persones que van marxar de Catalunya en la recerca de noves oportunitats i que, d’alguna manera, encara són recordades als països d’acollida. També s’hi recullen tots aquells indrets de fora del territori català que es caracteritzen per tenir-hi una marcada petjada catalana.

Si vols saber una mica més del projecte consulta-ho a El projecte.

Si vols col·laborar, contacta amb nosaltres a: info@petjadacatalana.com

Si vols enviar un petjada catalana que has trobat al món, consulta com fer-ho aquí.

Comments are closed.