El culte a Montserrat a Puerto Rico

Una de les moltes esglésies al món dedicades a la mare de Déu de Montserrat es troba a la ciutat porto-riquenya d’Hormigueros, a la costa occidental de l’illa caribenya.

El culte a la seva figura està lligada a la presència catalana a l’illa, si bé aquesta no va ser especialment significativa fins al segle XVIII, amb els privilegis atorgats a la Reial Companyia de Comerç de Barcelona el 1756.  

No obstant això, l’existència església- elevada posteriorment a basílica- es remunta al segle XVI i va lligada a una llegenda protagonitzada per un camperol, sembla que d’origen català. Explica aquesta llegenda que un pagès de la zona, Giraldo González, va salvar la vida de l’atac d’un brau salvatge quan es va encomanar a la mare de Déu. Com a agraïment, va construir una ermita dedicada a Montserrat en aquell lloc.

La llegenda segueix amb la història -narrada pel clergue Diego Torres Vargas a les seves cròniques, sobre la filla d’aquest camperol- qui anys més tard es va perdre en el bosc. Va aparèixer al cap de dues setmanes en perfecte estat i afirmant que durant aquells dies l’havia cuidat ‘una senyora’, que es va atribuir a la mateixa mare de Déu.

Sigui com sigui, el culte a Montserrat ha arrelat a l’illa i són nombrosos els fidels que s’encomanen a la marededéu, segurament una de les més populars de Puerto Rico, i no només per a la comunitat catalana.

Si bé a Catalunya la diada de Montserrat se celebra el 27 d’abril, a Hormigueros, com en altres llocs del món que reten culte a la Moreneta, la seva festivitat és el dia 8 de setembre, dia de les mares de Déu trobades. Nombrosos fidels pelegrinen en aquesta data fins a la que és considerada com la patrona dels criolls.

I és que la coronació canònica de la imatge de Nuestra Señora de Monserrate no es va fer fins el 12 de febrer de 1995 pel cardenal Luis Aponte Martínez, qui reconegué que era la patrona del poble catòlic.

L’ermita originària, fundada el 1590, declarada Santuari pel bisbe Fernando de Valdivia y Mendoza al segle XVIII, fou declarada parròquia l’1 de juny de 1874, i Basílica Menor pel Papa Joan Pau II, el 19 de maig de 1998. Segons la missiva papal ‘A lo largo de cuatro siglos han acudido continuamente allá los fieles para implorar protección tanto en las adversidades como en las bonanzas que les han sobrevivido. Nos consta además que es reconocido este templo por toda la Nación como centro de vida litúrgica y espiritual así como de servicio a la reconciliación’.

A la basílica hi ha una imatge tallada de la marededéu, així com un quadre amb la seva representació i la serra de Montserrat pintada al fons. Es tracta d’un oli pintat a finals del segle XVI o principis del XVII, d’autor desconegut.

La basílica d’Hormigueros, però, no és l’única referència a la Moreneta a l’illa. Els catalans que poblaren Puerto Rico posaren en moltes ocasions el nom de Montserrat o Moreneta a les seves propietats. És el cas dels germans Jaume i Salvador Calaf Serra, comerciants i terratinents procedents de Vilanova i la Geltrú, que anomenaren la seva ‘hacienda’ a Manatí, La Monserrate.

A la població de Moca, al nord de l’illa, la mare de Déu de Montserrat n’és patrona, com a Catalunya. La Parròquia d’aquesta població fou fundada l’1 de gener de 1775.  També al nord hi ha dos centres religiosos més que porten el nom de Montserrat: un és la Parroquia Nuestra Señora de la Monserrate, a Bayamon; i l’altra a la capital, San Juan. Al sud, a la població de Salinas, també hi ha una parròquia dedicada a la Moreneta. 

A l’espai expositiu Conquista y Colonización del Museo de las Américas de San Juan de Puerto Rico hi ha la imatge tallada de la mare de Déu de Montserrat i el nen Jesús. També es pot trobar una imatge de la marededéu i l’infant a una capella de la parròquia d’Añasco, a l’oest de l’illa.

Finalment, el nom de Montserrat, si bé sempre escrit Monserrate, es troba en la toponímia d’un nucli de població del municipi Vega Baja, o de carrers a les poblacions de Ponce i Salinas, al sud de l’illa.

Fotografies:
Basílica de Nuestra Señora de Monserrate de Hormigueros. Viquipèdia (Jcarrillovii).
Quadre de la mare de Déu de Monserrate. Viquipèdia (Jcarrillovii).
Escultura de Monserrat i el nen Jesús del Museo de la Américas de San Juan. Viquipèdia (Daderot).

Aquest article ha estat possible gràcies a la proposta que ens ha fet arribar Joaquim Gibert.

Saber-ne més*:
‘Monserrate, la marededéu porto-riquenya destronada’. Joaquim Gibert. Blog Acció cultural dels Països Catalans.
Companyia de Comerç de Barelona. Enciclopèdia catalana.
Nuestra Señora de Monserrate (Hormigueros). Viquipèdia.
Web Diòcesi de Maygüez.
‘Nuestra Señora de la Monserrate- Puerto Rico’. Catedral de la Escuintla.
‘Virgen de Monserrate y milagro de Hormigueros’, Nitza Mediavilla Piner.
‘Els altres santuaris de Montserrat’. Martí Crespo. Vilaweb.
‘Virgen de Monserrat’. Viquipèdia.
Teodoro Vida. ‘La Monserrate negra con el niño blanco: una modalidada iconográfica puertorriqueña’. Ed. Alba. San Juan de Puerto Rico, 2003.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.