Catalans als cercles artístics del moviment futurista a Florència
Itàlia va ser el lloc d’origen d’un dels primers moviments d’avantguarda artística, el futurisme. Artistes i intel·lectuals d’aquell moviment tenien a la capital de la Toscana dos locals de trobada, principalment, el cafè Giubbe Rosse i la taverna Lapi.
En aquest ambient és on es van trobar l’any 1914 dos artistes catalans, Rafael Sala Marco i Enric C. Ricart, tots dos nascuts a Vilanova i la Geltrú. Durant els sis mesos en què va durar la seva estada, varen visitar els museus de la ciutat, van assistir a cursos a l’Acadèmia i varen relacionar-se amb el cercle d’artistes que es trobaven en aquests locals de Florència. ‘No teníem altra feina que la d’anar a veure museus, visitar els environs, i dibuixar una mica a fora o bé a l’Acadèmia per als turistes del Viale Milton’ escriu Enric Cristòfol Ricart a les seves memòries.
Ricart també recorda algunes anècdotes al mateix cafè Guibbe Rosse: ‘Un dels del grup s’aixecà amb un vas als dits i esguardant-nos ens va dedicar un Viva España. Sala, impulsiu com era, ja anava a tornar la salutació, però vam fer-ho tots dos plegats, després d’un precís i immediat e viva la Catalogna! i entre això i altres visques ens vam reunir a les taules dels futuristes- que no a les seves fileres…’.
De retorn a Catalunya, Rafael Sala va impulsar la revista ‘Themis’ en la qual al número 18 recordava, malgrat les crítiques al moviment futurista, que ‘els futuristes potser no faran rotllo (…), però són molt simpàtics i entre ells es passa molt bé!…’.
La carrera artística dels dos pintors vilanovins portaria a Sala a instalar-se a Nova York el 1919 i després a Mèxic, el 1923. Ricart, per la seva banda, després de curtes estades a París, Londres, Madrid i Sevilla, tornà al seu poble natal i la seva obra assolí molta popularitat.
Actualment, les parets del Giubbe Rosse posen en evidència el seu passat com a lloc de trobada d’aquells intel·lectuals i artistes. Entre les nombroses imatges i quadres que les decoren, es pot observar la fotografia d’un grup d’homes en els quals hi ha, entre d’altres, Andrée Breton, Tristan Tzara i Salvador Dalí.
Saber-ne més*:
- Ricart Nin, Enric Cristòfol. ‘Memòries’. Barcelona: Parsifal, 1995.
- Costa-Gramunt, Teresa. ‘Retrat núm. 26. Enric Cristòfol Ricart (1893-1960)’. Vilanova i la Geltrú, 2002 (PDF).
- Revistes ‘Themis’ a Arca, arxiu de revistes catalanes antigues.
- Rafael Sala a Enciclopèdia Catalana.
- Rafael Sala a Wikipedia.
- Enric C. Ricart Nin a Enciclopèida Catalana
- Enric C. Ricart Nin a Wikipèdia
- ‘El quadre fauve de Rafael Sala’ blog ‘El vel d’Harmonia’
- Giubbe Rosse Caffè Letterario a Wikipèdia.
- Web del Giubbe Rosse Caffè Letterario.
- Web Tales from Taranti anf beyond… sobre el Giubbe Rosse.
- Web de la taverna Buca Lapi.
- El futurisme a Enciclopèdia Catalana
- El futurisme a Wikipèdia
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran