La influència del modernisme català al barri de La Boca de Buenos Aires

Al barri de La Boca hi ha una casa que ens cridarà l’atenció per la seva arquitectura,  poc concordant amb la de les edificacions veïnes. Aquesta torre d’estil modernista català la va fer construir María Luisa Auvert Aurnaud, una francesa descendent de catalans que es va fer portar els mobles de Catalunya. La llegenda diu que actualment la casa està habitada per un fantasma…

L’estil modernista català, no obstant això, és present en edificacions situades en altres zones de la ciutat, com Monserrat, San Telmo, San Nicolás, etc. L’arquitecte que es considera el màxim exponent d’aquest estil arquitectònic a Argentina és Julián Garcia Núñez, de qui, entre d’altres obres, destaca l’edifici situat al carrer Chacabuco 78 de la capital argentina, així com la seva aportació, juntament amb Eugeni Campllonch Parés, a l’edifici del Casal de Catalunya de Buenos Aires.

Al barri Alfredo Palacios, dins La Boca, hi ha l’Hospital Dr. Cosme Mariano Argerich. Aquest metge nascut a Buenos Aires era fill de Francesc Argerich Bailart, cirurgià militar nascut a les Pallargues (Segarra). Cosme Marià es llicencià a Cervera el 1780. Un cop a Buenos Aires prestà els seus serveis als hospitals de sang durant les invasions britàniques (1806-1807).

Fou un defensor del Cabildo abierto de 1810 per la independència d’Argentina. Va promoure l’ensenyament de medicina a Argentina, intervenint en l’organització d’una nova facultat de medicina i cirurgia el 1813.

El seu fill, el metge militar Cosme Argerich Martí, va ser nomenat cirurgià major de l’exèrcit el 1822. En la toponímia argentina el nom Argerich en record a aquesta nissaga de metges és molt abundant.

L’adreça del recinte hospitalari, Pi y Margall 750, recorda el polític català Francesc Pi i Margall, president de la Primera República Espanyola l’any 1873.

Fotografies: Fuet i Mate.

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a Caballito: escultura de Josep Llimona

Saber-ne més*:
‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Web hopital Argerich
Cosme Marià Argerich. Enciclopèdia catalana.
Francesc Argerich i Bailat. Enciclopèdia Catalana.
‘Neix Cosme Argerich, introductor dels estudis de medicina a l’Argentina’ Marc Pons. El Nacional.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.