Casal de Catalunya i orfebres Pallerols al popular barri de San Telmo de Buenos Aires

La primera visita d’aquesta ruta catalana a Buenos Aires és el Casal de Catalunya, al barri de San Telmo (Chacabuco, 875), on sempre veureu una senyera al balcó. Al Casal hi ha la biblioteca Pompeu Fabra, plena de llibres en català, i la Penya del Barça. Quan el Barça juga partits importants obren el teatre Margarida Xirgu per veure’l en pantalla gegant. De tant en tant organitzen activitats, com per exemple per Sant Jordi, però malgrat tot  la comunitat catalana no és una de les més actives de Buenos Aires.

L’edifici és obra dels arquitectes Eugeni Campllonch Parés, nascut a Vilafranca del Penedés, i Julián Garcia Núñez, nascut a Buenos Aires d’ascendència catalana. García Núñez, que estudià a Barcelona i fou deixeble de Domènech i Muntaner, és considerat el màxim exponent del modernisme català a Argentina. Té obra a diversos barris com Monserrat, San Nicolás, etc. A San Telmo hi ha també un edifci projectat per ell a l’avinguda Independencia cantonada amb carrer Sarandí.

A la Plaza Dorrego, al cor de San Telmo, hi trobem una placa que ens recorda que el 1750 s’hi va instal·lar una família d’orfebres vinguts de Barcelona, els Pallarols, que han passat a la història de l’Argentina per ser els encarregats de fer el bastó presidencial de la República.

Carlos Pallarols, segons s’explica al web del negoci ubicat ara al carrer Paraguay 640, és la setena generació d’orfebres de la nissaga procedent de Barcelona. Entre els seus principals representants hi ha Vicenç Pallarols (Barcelona, 1725?-1810?), Rafael Pallarols (Barcelona, 1782-1859), Vicenç Pallarols i Sabaté (Barcelona, 1836?-1904), Josep Pallarols i Torres (Barcelona, 1879-1945), Carles Pallarols i Cuní (Barcelona, 1908-1970) i Joan-Carles Pallarols i Aboy (Buenos Aires, 1942).

Fotografies: Fuet i Mate.
Fotografia edifici Julián Garcia Núñez: Viquièdia (Elsapucai).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a La Boca: influència del modernisme català

Saber-ne més*:
‘El Casal de Catalunya de Buenos Aires’. Petjada Catalana.
‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Web empresa Pallarols
Joan Carles Pallarols a Viquipèdia.
‘L’orfebre català i la vara presidencial embruixada de Mauricio Marci’. Rac1.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.