Farragut Avenue a David Glasgow Farragut

Farragut Avenue, a la ciutat de San Francisco, és un dels molts carrers als Estats Units que recorden a l’almirall David Glasgow Farragut, nascut a Tennesse, fill del menorquí Jordi Ferragut Mesquida.

Nascut a Ciutadella (Menorca) el 1755, Jordi Ferragut era marí i militar. Participà en les guerres russo-turques (1768-1774) i havia arribat a Amèrica com a marí mercant , el 1773.

En iniciar la Guerra d’Independència dels Estats Units, s’enrolà de nou a l’exèrcit i participà en la defensa de Savannah (Geòrgia) i Charleston (Carolina de Sud), on fou capturat per les tropes britàniques. Un cop alliberat també participà en les batalles de Cowpens, on es digué que salvà la vida a George Washington. Pels seus mèrits militars va ser ascedint a comandant d’artilleria.

En finalitzar la guerra es retirà de l’exèrcit, en el qual havia obtingut el grau de comandant major pels seus mèrits, i retornà a la seva activitat com a marí mercant. S’establí a Tennesse i es casà amb Elisabeth Shine.

El seu fill David Farragut -la grafia del seu cognom la va ajustar a la fonètica anglesa- és recordat per la seva heroica participació en la Guerra Civil dels Estats Units d’Amèrica i per ser el primer almirall de la història dels Estats Units.  

Nascut el 1801 a Knoxville (Tennesse), ingressà de jove a l’armada, on tingué una fulgurant carrera de mèrits navals i militars. Participà en la guerra de 1812, a bord de la fragata Essex capitanejada per David Porter, qui l’havia adoptat.

Fou oficial major de la Marina dels Estats Units durant la Guerra Civil Americana, en la qual comandà l’esquadró per bloquejar l’entrada de proveïments als Estats Confederats d’Amèrica pel riu Mississipí. També participà en la batalla de l’abadia de Mobile (Alabama), fortament protegida, on cridà ‘Damn the Torpedoes, full speed ahead‘ (‘Maleïts els torpedes, endavant a tota velocitat!’).

Morí el 14 d’agost de 1870 a Portsmouth (New Hampshire). És especialment recordat a l’Estat de Tennesse on una població (Farragut Town) i diversos centres educatius porten el seu nom. També a l’estat d’Idaho hi ha una localitat amb el seu nom. A banda, nombrosos carrers i avingudes de tot el país han estat anomenats Farragut en honor seu.

A la ciutat dels gratacels, una estàtua recorda la seva figura al cèntric Madison Square Park, conegut pel popular Flatiron Building. A la capital, Washington, i molt propera a la Casa Blanca, també hi ha estàtua que el recorda a la plaça que porta el seu nom, Farragut Square.

Es troba enterrat a Woodlawn Cementery, a Nova York. El 2012 la seva tomba fou declarada fita històrica nacional (National Historic Landmark) i es tracta d’una columna on hi ha esculpides escenes de la vida de l’heroi.

En algun punt indeterminat dels oceans l’USS Farragut, un destructor nord-americà (el cinquè de l’armada que porta el seu nom), es troba probablement en plena missió. La mateixa comesa porta a terme en un futur llunyà la nau estel·lar USS Farragut de la saga Star Trek, en aquest cas a l’espai profund.

Fotografia estàtua dedicada a David Glasgow Farragut a Nova York (Marta Faixedas).

Fotografia tomba: Viquimèdia (Anthony22).

Fotografia Farragut Square: Viquimèdia (APK)

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Llegir també:

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.