Alemany Boulevard a Josep Sadoc Alemany Conill
Alemany Boulevard és una important artèria, d’uns 6 quilòmetres de longitud, que connecta el nord-est i el sud-oest de la ciutat de San Francisco. Porta el nom del que va ser el primer arquebisbe de San Francisco, Josep Sadoc Alemany Conill, nascut a Vic el 1814.
Llicenciat en teologia, anà a Amèrica com a missioner el 1840 i fou nomenat primer bisbe de Monterrey, succeït després per Tadeu Amat Brusi, natural de Barcelona. Nomenat arquebisbe de San Francisco el 1853, fins a la seva dimissió el 1884, entre altres, promogué la instal·lació de diversos ordres i congregacions a la diòcesi davant el gran influx de població de diverses nacionalitats que arribà durant l’anomenada Febre d’Or de Califòrnia. Considerat un gran impulsor del catolicisme en aquells territoris, erigí noves parròquies i féu construir escoles i hospitals.
Nacionalitzat estatudinenc, morí sobtadament a València el 1888 i fou sepultat a Vic. No obstant això, el 1965, a petició de l’arquebisbe de San Francisco, Josep T. McGucken, les seves restes foren traslladades a Califòrnia i dipositades al mausoleu dels arquebisbes de San Francscio del Cementiri de la Santa Creu de Colma.
A Sant Francisco també hi ha la intersecció coneguda com Alemany Maze. A Califòrnia també porta el seu nom un institut a Mission Hills i la biblioteca de la Dominican University a San Rafael.
Fotorgafia: Roger Noguer.
Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.
Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.
Saber-ne més*:
- Josep Sadoc Alemany Conill a Viquièdia.
- Josep Sadoc Alemany a Wikipedia.
- Alemany Boulevard a Wikipedia.
- Alemany Maze a Wikipedia.
- 200 catalans a les Amèriques. 1493-1987. Mosrta del Diccionari de Catalunya i Amèrica. Comissió Catalana del Cinquè Centenari del Descobriment d’Amèrica. Barcelona, 1988.
- Roca, Francesc; Hurtado, Víctor. Catalans al món. Atlas de la presència catalana al món. Enciclopèdia catalana. Barcelona, 2009.
- Catalans a Amèrica : en el segon centenari de la mort de Gaspar de Portolà (1786) i el primer de la fundació del Centre Català de Buenos Aires (1886). Fundació Jaume I. Barcelona, 1986.
- Soler i Vidal, Josep. Catalans als orígens de San Francisco de Califòrnia. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau, Editor. Barcelona, 1988.
- History of SF Place Names by Noah Veltman. Nomenclàtor georeferenciat dels carrers de San Francisco i la història dels seus noms.
- Virtual Museum of the City of San Francisco. Nomenclàtor de San Franciso llistat per ordre alfabètic.
- Roca, Francesc. Catalans al Pacífic. L’economic, 12 de gener de 2013.
- Solé i Sabaté, Josep Maria; Puigventós López, Eduard. Els catalans a les gueres del món. Ara Llibres. Barcelona, 2014.
- L’origen de Farragut Acenue, Portolà Street, Crespí Drice i Font Boulevard de San Francisco. Institut Nova Història.
- California Spanish Genealogy by SFgenalogy.
- Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya a Viquipèdia.
- Califòrnia a Enciclopèdia Catalana.
- Sobrequés i Callicó, Jaume. Els catalans als orígens històrics de Califòrnia. Columna. Barcelona, 1991.
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran
Etiquetes: