Escut amb les 4 barres a la catedral de Metz
Més enllà de la sorprenent bellesa de la ciutat de Metz, i concretament de la seva catedral, el que més pot sorprendre a un visitant procedent d’algun punt dels Països Catalans, és trobar un escut amb les quatre barres en un dels vitralls situats a darrere l’altar.
Les dades sobre la catedral de Saint-Étienne expliquen, en part, la majestuositat del temple: té la major superfície de vidrieres gòtiques del món, uns 6.496 metres quadrats, i la seva nau central, superior a 40 metres, és la tercera més alta d’aquest estil a França. L’inici de l’actual catedral gòtica es situa al voltant de l’any 1220 i finalitza el 1522. La construcció dels vitralls va contar amb els treballs de reconeguts mestres vidriers de diverses èpoques, fins a arribar als treballs del pintor Marc Chagall al segle XX.
Si bé l’autoria dels vitralls que corresponen a l’absis central de la catedral no sembla del tot clara, l’arquitecte i urbanista mallorquí, Gabriel Alomar i Esteve, sí que explica, en un article de 1993, el perquè d’un escut de la Corona catalanoaragonesa als vitralls d’aquesta emblemàtica catedral. En un document titulat ‘Sobre l’estatge final i la sepultura d’Isabel, darrera reina titular de les Mallorques‘, Alomar apunta que ‘Lluís I d’Anjú’, es podia titular rei de Mallorca, ja que va rebre la cessió per part d’Isabel dels drets d’aquesta corona el 1375. Segons Alomar, a partir d’aquesta cessió, Lluís d’Anjou ostentava aquest títol als documents i també ‘introduí les barres d’Aragó-Mallorca en el seu escut heràldic que es pot veure a un vitrall de la catedral de Metz, capital de la Lorena’.
Fotografies: Marta Faixedas i Puig, setembre 2016.
Agraïment a la col·laboració de Manel Capdevila- La vaca cega.
Saber-ne més*:
- Catedral de Metz a Wikipedia (en anglès).
- Catedral de Metz a Wikipedia (en castellà).
- March Chagall Enciclopèdia catalana.
- Lluís I d’Anjou a Viquipèdia.
- Elisabet de Mallorca a Viquipèdia.
- Gabriel Alomar i Esteve a Viquièdia.
- Alomar Esteve, Gabriel. Sobre l’estatge fina i la sepultura d’Isabel, darrera Reina titular de les Mallorques. Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, 1993, Vol. 49, pp. 065-074.
- Altres publicacions de Gabriel Alomar Esteve. Biblioteca Digital Científica de les Illes Balears.
- Gabriel Alomar Esteve a Worldcat.
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran
Potser també et pot interessar:
Empremta catalana a l’església de Sant Francesc de l’Alguer
Etiquetes: